Всього в Києві в 1979 році працював 541 гастроном, з яких 505 підпорядковувались районним гастрономторгам, 14 — фірмі “Київ”, два — Головному управлінню торгівлі міськвиконкому, 16 — різним відомствам (наприклад, птахофабриці, об’єднанню “Киеврыба” і так далі). Ще чотири (вони теж належали фірмі “Київ”), розташовані в “спальних” районах, являли собою нову прогресивну форму обслуговування — універсами [універсальний магазин самообслуговування – радянський аналог супермаркету переважно з продуктовим асортиментом.

 

1988 рік. Універсам на Микільській Борщагівці.

Перший у Києві універсам відкрився на Микільській Борщагівці в 1973 році. Побудований за проектом архітекторів М. Будиловського, В. Веримовской, інженерів А. Печенова і Ст. Дорізо, торгова площа — 4800 м2.

Торгівельний центр “Жовтневий” на Микільській Борщагівці.

Типова споруда на масивах, що будувалися в 1970-е, — двоповерхова скляшка торгового центру, в якому об’єднані гастроном, їдальня, стіл замовлень. Іноді з гастрономом сусідили аптека, різного роду ремонтні майстерні та інші заклади побутового обслуговування населення.