Свято бере початок в Америці, яка займає первои місце за кількістю поїдань кавуна в порівнянні з іншими країнами.

Насправді кавун – це зовсім не фрукт, а овоч – родич огірків і кабачків. Батьківщиною кавуна вважається пустеля Калахарі, де до сих пір можна знайти дикі кавуни. У стародавній Китай кавун був доставлений в 10 столітті на купецьких судах, що борознили Середземне море, і цінувався так високо, що там досі святкують свій День кавуна. На сьогоднішній день в Китаї вирощується більше кавунів, ніж де б то не було, і існує звичай приносити кавун в якості подарунка, якщо вас запросили в гості.

Близько 5000 років тому кавуни вирощувалися і в Стародавньому Єгипті, що знайшло відображення в написах всередині єгипетських гробниць. Стародавні єгиптяни залишали кавуни в похованнях з тим, щоб мертвим було чим харчуватися на шляху в інший світ.